Forum na temat zdrowia człowieka
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Ciasto LION Bez Pieczenia z Batonikami i Orzeszkami
Składniki:
Spód:
około 480-500g herbatników (mogą być zwykłe maślane lub kakaowe)
1 puszka masy krówkowej (użyłam o smaku orzechowym; 400g)
Krem:
5 batoników lion każdy po około 40g (użyłam w białej czekoladzie)
500g serka mascarpone
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
100g posiekanych, prażonych, solonych orzeszków ziemnych
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru
kakao do posypaniaSpód:
1. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników.2. Masę krówkową krótko podgrzać (ma być lekko ciepła) w mikrofalówce lub na gazie i wymieszać łyżką. Równomiernie rozprowadzić po herbatnikach w blaszce. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników, patrz FILM.Krem:
3. Batoniki pokroić na kawałeczki.4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i cukrem z prawdziwą wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.5. Odłożyć około 1/3 kremu i do większej ilości kremu dodać pokrojone batoniki, wymieszać szpatułką.6. Krem z batonikami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.7. Do odłożonego kremu dodać posiekane orzeszki, wymieszać łyżką i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (będzie dosyć cienka warstwa, patrz FILM). Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników.Wierzch:
8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Następnie łyżką zrobić wgłębienia i nierówności, aby ciasto wyglądało bardziej apetycznie, patrz FILM.9. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.Smacznego!
Offline
Strony: 1